torstai 7. helmikuuta 2013

Kuvailua Koskipuistossa ja kuinka palautan vahingossa poistetut kuvat!

 
Sunnuntaina nähtii Marjan kaa kaupungissa ja tarkotus oli ottaa eka vähä kuvia ja sit mennä paistaa omenalettuja! NAMs. Päivemmällä oli ollu iha tosi nätti keli, aurinko oli välillä paistanu aika paljonkin pilvien lomasta, mutta siinä vaiheessa kun kerittii näkemään aurinko oli jo kerenny verhoutuu taas pilviin. Ensin olin ajatellut, että voisi kuvata Näsipuistossa, mutta jotenkin se pilvinen ilma ei innostanut, joten suunnattiinkin vain koskenrantaan. Pitäis kuvata enemmänkin Tampereen keskustassa, jotenkin sitä vaan vielä ehkä hämääntyy siitä ihmismäärästä. :D Tuntuu oudolta hyppiä sielä kamerakamojen kanssa ja kuvailla. Mutta eiköhän siihenkin totu, kun vaan pistää itsensä likoon tarpeeks monta kertaa!

Meillä oli Marjan kanssa kivaa ja pääsin kokeilemaan uutta kuvaustekniikkaakin, minkä löysin lauantaina selaillessani kaikki valokuvauksee liityvää juttua netistä. Kyseessä on siis näin tuttavallisesti bokeh-panorama. :) Siihen tarvii pitkän (85mm-->), valovoimaisen putken ja jalustan. :)
Jos joku haluu vielä yksityiskohtasemman ohjeistuksen bokeh-panoraama kuvien luomiseen, niin voisin tehdä siitä myös postauksen tässä joku päivä?

Tykästyin toho tekniikkaan tosi paljon ja kuvasinkin useamman panoramasarjan heti ensialkuun.

Tällaisia niistä tuli:


Tän tekniikan kanssa tuun varmaan kuvaamaan melko paljon tässä seuraavien kuvausreissujen aikana.. :D Tuli varmaan ensimmäistä kertaa käytettyä photoshopin photomergeäkin.. :)

Sit tuli tietty kuvattua ihan tavallistakin kuvaa, kun ton jalustan kanssa on kuitenkin vaikeempi hakee mielenkiintosia kuvakulmia sun muuta.. :D 

Sormien ja varpaiden lievästä kohmeesta välittämättä jatkettiin kuvailuja vielä sillalla ja tarkoitus oli kuvata vielä parissa muussakin lokaatiossa, mutta sitten.. muistikortilta loppui tila.. ajattelin poistaa sieltä muutamia turhia otoksia, niin saataisiin vielä muutamat kuvat otettua.. Mutta jotenkin ajatuksissani ja varmaan joku muukin paikka kohmeessa ku sormet tulin vahingossa painaneeksi "poista kaikki muistikortin kuvat" nappia... Ja tajusin asian vasta kun olin muutaman sekunnin tuijottanut toiminnan edistymistä kuvaavaa palkkia.. ! Koitin paniikissa painaa vielä peruuta nappia...
 mutta eipä sieltä jääny mitään pelastettavaksi!

Olin aluksi iha shokissa, en oikee tienny pitäiskö itkee vai nauraa vai hakata päätä seinään vai mitä. 
Kortilla oli nimittäin ollut näitten kuvien lisäksi vielä kuvat mun isän äidin ja tädin yhteisiltä synttärijuhlilta, enkä ollu kiireisen viikon aikana jotenkin jaksanu ja muistanu laittaa niitä vielä koneelle. Marjan kanssa sitä nyt pääsis vaikka seuraavana päivänä kuvaamaan uusia kuvia, varsinkin kun ilmakaan ei ollut mikää once in a lifetime. Mutta niitä juhlakuvia ei olis kyllä uusiksi voinut kuvata. 

Siinä hetki meni shokista toipumiseen ja jopa yritettiin kuvata vähä lisää, kun kerran muistikortilla oli vielä tilaa, mutta fiilis oli vähä menny, ainakin multa :'D Päätettiin sitten valua samantein Sokokselle ostaa tarvikkeita lettuihin.. Sanoinki Marjalle että nyt tarvii tehä niiiiin hyviä lättyjä, että tää unohtuu! :D

Mutta onneks mulla jossain takaraivossa oli sellanen mielikuva, että ei tollanen toiminto voinu olla täysin lopullinen. Sanoinki Marjalle, että kun päästää Sokokselle ja lämpimään ni mennään ekaks vaa istuu johki ni googlettelen vähä, et voisko niitten kuvien palauttaminen onnistua.. 
Ja aika äkkiähän siinä sit selvis, että teoriassa sen pitäis olla ihan mahdollista.
HUH!

Onneks ei paljoa tullu kuvattua kortille ton jälkee (ehkä joku 10kuvaa) koska se taas kyllä ois tuhonnu ne kuvat sieltä kortilta lopullisesti.  Ja kuten tästä postauksesta ja kuvista voi päätellä, niin munkin kohdalla kuvien pelastaminen onnistui hyvin! Pari kuvatiedostoa sieltä oli vaurioitunut, mutta ei mitään tärkeetä. Juhlakuvatkin saatiin talteen. :) Niitäkin lisäilen varmaan joitakin tänne tai sitten tonne mun Anrietta's Diary -blogiin tässä joku päivä..

Eli loppu hyvin kaikki hyvin.. :) Ja tulipa opittua tästä nyt jotain.

1. Laita kuvat (varsinkin tärkeät ja korvaamattomat) heti koneelle kun siihen on mahdollisuus
2. Ota niistä varmuuskopiot
3. Älä ikinä rupea räpeltämään kamerasi poistoasetuksia puoliajatuksissasi, väsyneenä tai jutellessasi tms.
4. Jos kuitenkin onnistut jotenkin poistamaan kuvat vahingossa, niin ÄLÄ kuvaa uusia kuvia tilalle, mikäli haluat pelastaa kaikki poistetut kuvat. 
5. Poista kortti kamerasta ja laita koteloonsa odottamaan, kunnes pääset palauttamaan tiedostosi.

Nyt ainakin tiedän miten kuvat palautetaan kortilta, jos ne on vahingossa poistettu.. Kylläkään kerran mokanneena en varmasti enää tee tota uudestaan, sen verran shokeeraava juttu oli, että varmasti muistan sen lopunikäni ja tarkistan viis kertaa mitä oon tekemässä ennen ku painan OKta. :D


Sain kuvat siis maanantaina palautettua sellasella ohjelmalla ku Recuva.
Se toimii ainaki windowsilla. (onneks meillä on windows myös tässä mäkillä..)
Vähän jouduin säätämään, kun muistikortti täytyy saada siis muistikortinlukijaan, koska ohjelma ei osaa kameran kautta kuvia hakea.

Ja meillähän ei ole muistikortin lukijaa, koska aiemmin ei ole tullut tarvetta sellaiselle.
Aamulla kyllä kävin hakemassa yhden gigantista, mutta kotiin päästyäni se ei toiminutkaan.
Kortti kuitenkin toimi kamerassa ja lukija toimi mun toisella CF-kortilla, eli vika ei suoranaisesti pitäis olla kummassakaan.

Menin sitten iltapäivästä palauttamaan lukijaa ja tiedustelee josko ne gigantissa tietäis syytä tähän. 
Eipä sielä osattu kyllä neuvoa, eikä niillä ollu toista malliakaan, mihin CF-kortin ois voinu tunkasta kokeiltavaksi.

Kävin sit vieressä Prismassaki kattelemassa ja kyselemässä. Sielä selvis, että mun CF-kortti on ilmesesti 3. sukupolven kortti, kun suurin osa lukijoista tukee vain 1. ja 2. sukupolven kortteja.. 
Sekin sitten vielä.. :D

Essi oli luvannu tuoda oman lukijansa kouluun, mutta silläkään kortin luku ei onnistunu. 
Onneks meillä oli koululla ainakin yksi muistikortinlukija vielä tallella ja koitin sitä koululla ja JEE se osas lukee mun korttia. Piti sit anella se pariks tunniks lainaan ja onneks se onnistui, kun lupasin palauttaa vielä saman illan aikana.

Siinä äkkiä sitten kotiin ja muistikortin lukija koneeseen ja ohjelma käyniin ja AH!
Se löys melkein 600 RAW-tiedostoa!
Eli aikalailla just sen verran kun olin poistanutkin. Olo oli niin huojentunut. En ollu meinaan syönykään melkee mitään koko päivänä kun olin vaa ryntäilly paikasta toiseen ja jännittäny onnistuuko palautus. Siinä sit tuliki yhtäkkiä nälkäkin.. :D

Piti sit vielä juosta takas koululle viemään lukija, että se ois taas tiistai-aamuna paikalla jos päiväkoululaiset sattuisi sitä tarvitsemaan. Melkosta ravaamista siis, mutta kyllä se oli noitten kuvien takaisin saamisen arvoista! Kuvat oli siis täysin elinvoimaisia RAW kuvia, oikeen kokosia ymym. Pari kuvaa oli ylikirjoittunut niistä muutamista uusista kuvista, mutta muuten kaikki palautu tosi hyvin!

Löyty sieltä muutamia jotain tosi vanhojaki kuvia, jotka ei ollu vieläkään ylikirjoittunut kokonaan.. :D Joten jos muistikortin aikoo joskus jollekki myydä ni kannattaa jotenki varmistaa että se on kans sit oikeesti tyhjänä.. En kyllä oo iha varma tekeekö formatoiminenkaan sitä ihan täysin kaikissa tapauksissa.. ? :D Jäi vähä sellanen kuva ku googletteli tosta palauttamisesta, että sieltäki saattaisvielä formatoinnin jälkee löytyy jotain.. mene ja tiedä.. :D

Ohjelma mulla oli siis Recuva, mutta kyllä niitä useampiakin varmasti on ja mäkilläkin toimivia! Tosta vaan löysin varmaan enite positiivista palautetta, joten se tuntui turvallisimmalta vaihtoehdolta, ja mulla kun oli mahdollisuus käyttää windowsiakin.. :)

Mutta nyt täytyy taas suunnata untenmaille! On ollut unirytmi taas lievästi sekaisin tällä viikolla, jos sen ny edes näin viimisen arkiyön kunniaksi yrittäis vääntää kuntoon.. :D

Meiän loppuillasta ja omenaletuista ja muista jutuista lisää vielä tässä piakkoin Anrietta's Diary -blogista, joten stay tuned ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti